English

































Novica


Mirjana Rukavina: Bližine in druge zgodbe
09.03.2012 20:00
V petek, 9. marca, ob 20. uri vas vabimo v prostor za umetnost KiBela, ki deluje v okviru Multimedijskega centra KIBLA, na otvoritev fotografske razstave Bližine in druge zgodbe Mirjane Rukavina.

Mirjana Rukavina (r. 1969) je zaključila študij slikarstva na Likovni akademiji na Dunaju leta 1997. Jedro njenega opusa tvori fotografija – tako modna kot umetniška – pogosto pa sega tudi v polji filma in performansa.

Razstava Bližine in druge zgodbe se poglablja v dve temeljni nalogi likovne umetnosti: portret, akt in preplet obojega. Z likovnimi postavitvami portretirancev pred kamero, ki jim avtorica dopušča, da se sami oblečejo, slečejo in izrazijo, se dotika vprašanj samopredstavitve posameznika v družbi, ki je povsem prežeta z vizualnimi sporočili, hkrati pa problematizira tudi pogosto nejasno ločnico med umetniško in modno, izrazito estetizirano fotografijo. Nekateri modeli, na primer Kurdinje, so najdeni naključno na dunajskih ulicah – na določen način bi jih lahko imenovali žanrski, saj se gibljejo v srednjeevropskem dunajskem kontekstu – in tako prvič pozirajo pred profesionalnim fotografom. Spet drugi so na primer profesionalne manekenke, vajene kamere, vendar se pred objektivom prvikrat povsem razgalijo. Postavljeni so v situacijo, v kateri se lahko svobodno prezentirajo, hkrati pa tudi provocirajo in izzivajo okolico ter vedno impliciranega gledalca. Situacija, kjer se soočijo z dilemo, ali se le nastaviti kameri ali se pred njo odpreti in razgaliti –v dobesednem kot tudi v prenesenem pomenu, se ob popolnem zaupanju fotografinji razvija v presenetljive intimne zgodbe.

Fotografija: © Mirjana Rukavina

Vljudno vabljeni! Vstopnine ni.

Razstava bo na ogled do 31. 3. 2012

Projekt je podprl Fitnes Klub Pristan Maribor.

9. marec – 31. marec 2012
Odprtje: 9. marec 2012 ob 20. uri
KiBela / KIBLA Maribor

KiBela, prostor za umetnost, je odprta vsak delovnik od 9. do 22. ure, v soboto od 9. do 22. ure, v nedeljo je galerija zaprta.

KIBLA15let
Podpora: EU-EACEA, Program Kultura, Bruselj, Ministrstvo RS za kulturo, Mestna občina Maribor, Urad za mladino.

<- Nazaj na: Novica

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org