English

































Novica


Festival KIBLIX 2009 / GOTO10
12.11.2009 12:00
Festival KIBLIX 2009 – Odprta koda za umetniško rabo
12.11. - 14.11.2009


Kibla festival odprte kode organizira že od leta 2002, vendar pa smo v zadnjih letih ta popolnoma tehnološki festival transformirali v domeno umetnosti in izobraževanja. V Kibeli so tako med drugimi gostovali Brane Zorman in Intima, Pix, Kate Rich, Julian Oliver, na Glavnem trgu pa smo predstavili mogočnega  Robovoxa, avtorja Martina Briclja in skupine Codeep. Letošnji Kiblix bo v znamenju mednarodnega kolektiva umetnikov in programerjev GOTO10, ki se ukvarjajo s prosto/odprto kodno programsko opremo (FLOSS) in digitalnimi umetnostmi. Cilj ekipe GOTO10 je podpora in rast projektov digitalne umetnosti in orodij za umetniško ustvarjanje, pri tem pa se gibljejo na zabrisani meji med programiranjem in umetnostjo.
Ekipa GOTO10 živi na strežnikih, kanalih IRC, mail seznamih in živih prenosih. Za srečevanja nimajo statičnih fizičnih prostorov. Dogodke neodvisno organizirajo po vsej Evropi v sodelovanju s podobno mislečimi organizacijami. Njihov cilj je obstajati v omrežju naprav, ljudi in lokacij, razvijati nova in obstoječa orodja, poučevati, kako se uporabljajo, producirati, eksperimentirati in igrati.

http://goto10.org



Kiblix 2009 – Odprta koda za umetniško rabo / program

Avdiovizualni performansi:
petek, 13.11. in sobota, 14.11. - Pekarna, Dvorana Gustaf

adrian vacca "extrem-simulator 0.2a"
V tem performansu preproste rutine nadzorujejo nekaj optoizolatorjev Vactrol, ki so priklopljeni na preprosto radijsko omrežje (walkie talkie). Zvočni izhod je nato povezan z algoritmi za detekcijo značilk, ti pa spreminjajo vzorce, ki nadzorujejo optoizolatorje. Extrem-simulator je tako digitalno-analogna povratna veriga.

Jan-Kees van Kampen - [http://vacca.goto10.org]

Jan-Kees van Kampen (adrian vacca), rojen leta 1975 v nizozemskem mestu Zetten. Študiral je elektronsko glasbo in kompozicijo v Hilversumu. Posveča se omrežnemu zvočnemu in živemu skladanju.
Adrian Vacca je zgodaj ugotovil, da njegovi vrsti glasbe bolje ustreza pozornost krav kot ljudi. Od takrat ustvarja glasbo izključno za krave. Trenutno raziskuje pripravljenost krav, da bi gostile dostopno točko 802.11g za podeželsko pokritost njegovih "koncertov računalniške glasbe za sodobno kravo", ki je bila dve leti uvrščena tudi na festival placard.


claudiusmaximus "D01234"

D01234 je avdiovizualni performans v živo, ki uporablja permutacije v realnem času v petdimenzionalni kocki, pri čemer nastajajo hipnotične tridimenzionalne vizualne podobe in acid/tehno ritmi.

[http://claudiusmaximus.goto10.org/cm/2008-07-08_d012345.html]

Claude Heiland-Allen - [http://claudiusmaximus.goto10.org]

Claude Heiland-Allen je digitalni umetnik iz Londona. Umetnost je njegova prva ljubezen, ali pa so to morda računalniki? Kakorkoli, vsi trije so vključeni v prepleteno razmerje, kolikor daleč mu seže spomin in še dlje. Po desetih letih lastniške programske opreme je imel dovolj in je leta 2004 pobegnil na svobodo. Ni mu več treba uporabljati najverjetneje nelegalnih vdorov v programe, da bi lahko želenim orodjem dodal nove sposobnosti, ni mu več treba skrbeti, če bodo njegove datoteke v daljni prihodnosti še uporabne, ko bo prodajalec programske opreme že davno pozabljen.
Študiral je matematiko in računalniške znanosti na Univerzi v Oxfordu, nato pa se je začel posvečati učenju uporabe sistemov Linux, Puredata in Gridflow.


krgn "frühstück mit medea"
"frühstück mit medea / zajrk z Medejo" je avdio/vizualno raziskovanje mita o Medeji navdihnjeno s filmi Pier Paola Pasolinija in Larsa von Triera.

Karsten Gebbert (krgn) je nemški glasbenik in razvijalec programske opreme, ki živi v Kaliforniji. Njegova glasba se močno navdihuje pri minimalističnem tehnu in generativni umetnosti. Vse njegovo delo nastaja v sistemu Supercollider s prilagojenimi avdio pripomočki. Karsten Gebbert trenutno vzdržuje jedro za realni čas za sistem pure:dyne, distribucijo sistema GNU/Linux za medijske umetnike.



Instalacija, Kibela, otvoritev: četrtek, 12.11., ob 21ih
Claude Heiland-Allen: RDEX
RDEX je instalacija, v kateri se lahko uporabnik z miško premika znotraj kompleksnega avtonomnega matematičnega modela hiperprostora. Sistem lahko zagotovi avtomatizirano iskanje zanimivega emergentnega vedenja (podobno življenju; umetna inteligenca). Vsako od edinstvenih popotovanj občinstva se konfigurira preko interaktivnega zaslona za štiridimenzionalni prostor.



Delavnica: Ustvarjanje zvoka in podobe z uporabo odprto kodne programske opreme (FLOSS),
četrtek, 12.11. in petek, 13.11., 11.00 - 13.00 in 13.30 - 15.30
Udeleženci delavnice bodo raziskovali možnosti na področju avdio/vizualnega ustvarjanja  z uporabo prostega programja na preprost vendar učinkovit način. Naučili se bodo uporabe vseh funkcij programa SuperCollider 3 ter ga povezali s programi za predvajanje videa. Ukvarjali se bodo z organizacijo glasbenih dogodkov, izmišljenih ali dejanskih, v določenem časovnem obdobju ter hkrati spoznavali tehnike obdelave video materiala. Rezultate raziskovanj bodo udeleženci ob koncu delavnice združili s pomočjo programa za montažo videa.
Število udeležencev: 8-12
(Za udeležence je obvezno poznavanje osnov računalništva. Izkušnje na področju programiranja so zaželene, niso pa obvezne.)
    
Mentorja delavnice: Karsten Gebbert in Jan-Kees van Kampen

Prijave za delavnico pošljite na: majav@kibla.org


Kiblix 2009 je del projekta gRig, ki je podprt s strani Evropske konisije - Program Kultura 2000 ter Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Maribor.

Festival Kiblix 2009 - Odprta koda za umetniško rabo letos sodeluje z Mednarodnim festivalom računalniških umetnosti (MFRU), v organizaciji MKC Maribor, ki letos praznuje svojo 15. obletnico.

Več na: www.mfru.org

Vabljene in vabljeni.
Vstopnine ni.

Program KID KIBLA podpirajo Ministrstvo RS za kulturo, Mestna občina Maribor in Urad za mladino RS. KIBLA je del Mreže multimedijskih centrov Slovenije M3C.

Info:
Maja Vuksanović
majav@kibla.org

<- Nazaj na: Novica

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org