English

































Novica


folio, Pilot za intermedijsko umetnost, kulturo in veselje do življenja
06.10.2009 13:00
folio
Pilot za intermedijsko umetnost, kulturo in veselje do življenja
Številka 1, 2, 3 in 4, letnik 1 (2009), Maribor, Slovenija


Izšle so štiri letošnje številke na 120 straneh časopisnega formata, z besedili v slovenščini in angleščini. Prvi letnik časopisa smo uredniško zasnovali kot »pilotskega« za vzpostavitev koncepta, pridobivanje sodelavcev, bogatitev vsebine in za komunikacijo z zainteresirano javnostjo in umetniki, obenem pa tudi za vzpostavitev distribucijskih kanalov po Sloveniji in globalno, preko partnerskih organizacij po Evropi in po svetu. V časopisu Folio želimo predstaviti umetnike in njihova dela ter umetniške projekte na globalni in nacionalni ravni.



Osnovna vizija časopisa Folio je predstavitev sodobnega umetniškega ustvarjanja, predvsem na področju intermedijske umetnosti, pa tudi drugih umetnostnih področjih, s predstavitvami umetnic in umetnikov ter njihovih del z daljšimi pogovori ali v obliki kratkih vprašanj in odgovorov na temo njihovega ustvarjanja in preživetja z umetnostjo. Posebno kvaliteto pa vidimo v »trajnosti« zapisov teh pogovorov v času potrošniške zastarelosti včerajšnjih novic. V ta namen se nam je zdela najbolj primerna oblika intervjuja, kakor da bi zapisali pogovor z umetnico, umetnikom v radijski zvočni obliki in obenem vizualno predstavili njihovo delo.

Produkcija tiskanega medija temelji na filozofiji povezovanja; v tem primeru klasičnega s sodobnim. Kultura komuniciranja je obratno sorazmerna z razvojem sodobnih tehnologij in novih medijev. Folio omogoča podajanje celovite zgodbe v besedi in bogatem fotografskem in slikovnem materialu; umetniških reprodukcij, dokumentarnem fotografskem materialu, grafik itd,...

Folio je zasnovan po principu filozofije delovanja Kiblepovezovanja umetnosti s sodobnimi tehnologijami, znanostjo, ekologijo, kulinariko... na ta način Folio predstavlja zaokroženo celoto, ki je odraz nekega časa in prostora. Folio je vsebinsko večplasten medij, kar izraža tudi slogan časopisa – časopis za intermedijsko umetnost, kulturo in veselje do življenja.

Folio je zastavljen globalno – zato tudi dvojezičnost. V 21. stoletju si na področju umetnosti in kulture težko predstavljamo lokalen ali nacionalen medij. Še posebej v Sloveniji. Majhnost naše države vidimo kot lastno prednost in z medijem, kateri lahko nastopa na globalnem kulturnem medijskem trgu odpiramo možnosti za promocijo, prezentacijo in pojavljanje slovenske umetniške in kulturne produkcije na mednarodni ravni. Folio je prav tako zasnovan kot eden osrednjih medijev prihajajoče Evropske prestolnice kulture leta 2012 (Maribor s partnerskimi mesti) in predstavlja odlično priložnost za komuniciranje in promocijo tega velikega kulturno razvojnega projekta na mednarodni ravni.

Ime časopisa Folio povezuje pomene od tipografije do formata papirja v tiskarstvu, in izvira iz latinske besede folium, list. V ta »list« smo zavili vsebine o intermedijski umetnosti, kulturi in veselju do življenja. Prva številka je posvečena sodobni umetnosti oziroma art sceni v Berlinu, druga številka vsebuje pogovore z umetniki v obliki kratkih intervjujev in predstavitev, reprodukcij njihovih del ter projektov, ki so bili ali bodo še letos predstavljeni v galeriji Kibela. Tretja številka je posvečena različnim projektom, pri katerih sodeluje Kibla: evropsko-kitajski umetniško-znanstveni projekt Hallerstein, plesni projekti Digitalna komuna z Mojco Kasjak in Odnos kot arhitektura Snježane Premuš, sodobnim tehnologijam in njihovi uporabi pri umetniških projektih. Četrta številka predstavlja ekološke teme, od hrane do sodobnih materialov, ki se razvijajo/uporabljajo za oblačila, ter festivale in dogodke, ki so posvečeni izobraževanju, glasbi, literaturi… (Dnevi radovednosti, festival elektronske / mikrotonalne glasbe Danes in festival elektronske glasbe MED ter literarnemu Festivalu ljubezni, ki je bil letos na Ptuju).

Pripravljamo 5. številko časopisa in vabimo k sodelovanju!


Snežana Štabi
, urednica časopisa Folio
Dejan Pestotnik, podpredsednik KID Kibla


KAZALO

Časopis Folio je vpisan v razvid medijev pri MK RS pod zaporedno številko 1455.
Izdajatelj časopisa: Kulturno izobraževalno društvo Kibla
Finančna podpora:Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Maribor

Folio je brezplačnik, ki ga dobite v MMC Kibla ali v KITu (Glavni trg 14), po želji pa vam ga pošljemo tudi na dom (poštnina - SLO=1,5 eur, tujina=4,5eur). Naročilo pošljite na: stefan@kibla.org



<- Nazaj na: Novica

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org