English

































Novica


Mateja Kavčič in Alja Piry: MOČVIRJE
11.10.2024 19:00
Mateja Kavčič in Alja Piry: MOČVIRJE
11. 10.–9. 11. 2024
MMC KIBLA/KiBela

Vljudno vabljeni na odprtje razstave MOČVIRJE Mateje Kavčič in Alje Piry, ki bo v petek, 11. oktobra 2024, ob 19. uri v prostoru za umetnost KiBela. Umetnici bo predstavila kuratorka mag. Mojca Štuhec.

VABILO 1 (PDF)
VABILO 2 (PDF)
GALERIJSKI LIST (PDF)

Umetniški dialog Mateje Kavčič in Alje Piry v svojem bistvu izhaja iz globokega spoštovanja do narave in osebne izkušnje sobivanja z rastlinskim svetom, prevedenim v umetniški jezik. Ta posredno zavrača paradigmo antropocentrizma, poziva k širjenju zavedanja o odgovornem soustvarjanju odnosov in kritizira rabo načel nenehnega spreminjanja normativov za ohranjanje kakovosti naravnih virov. Slikarkama je blizu poetična premisa ekologa, ornitologa, esejista in pesnika Iztoka Geistra (1945), ki v knjigi O zaupanju v naravo (2022) pojasnjuje, da bi naj naš odnos do narave temeljil na spoštovanju živih bitij, se prilagajal njihovim spremembam in ne nasprotno.

V aktualnih delih se ustvarjalki vsaka na svoj način ukvarjata s travnimi bilkami različnih rastlinskih vrst. V mestnem okolju so le-te navadno označene kot pleveli, malo dlje od mestne meje so sestavni element travnika, na vlažnih tleh mokrišča. Prav slednje, kot dejanski naravni prostor in kot metafora, predstavljajo motivno izhodišče tega razstavnega projekta v Kibli. Z namenom za njegovo uresničitev sta avtorici v preteklem poletju določen čas skupaj ustvarjalno preživeli v idilični okolici Kostanjevice na Krki. Obiskovali sta vlažne travnike s cvetočo vegetacijo in postopoma se je izoblikovala ideja za svojevrstno ambientalno postavitev iz naravnih materialov. Te je prispevala Mateja Kavčič, dopolnjujejo jih tekstualna dela v obliki vizualne poezije Alje Piry.

Močvirje Mateje Kavčič in Alje Piry je celovita večmedijska umetnina, pri kateri ne gre za naključno kopičenje odmrlih organskih materialov v galerijski prostor (v kontekstu načel umetniške smeri arte povera), temveč gre za kompleksnejšo vizualno kompozicijo, kjer posamezni elementi soustvarjajo svojevrsten ambient v maniri OHO-jevega reizma. Pojavnost posameznih snovi, njihova oblika, vonj, taktilnost ipd. so tisti mentalni prožilci obiskovalčevih čutil, ki okrepijo um, da je sposoben razbrati preplet dveh ustvarjalnih procesov in dveh različnih umetniških izrazov, združenih v skupnem prepričanju v brezpogojno spodbujanje zdravega odnosa človek-okolica.

Biografiji

Mateja Kavčič (*1970, Novo mesto) je leta 1994 diplomirala na oddelku za slikarstvo Akademije za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je kasneje obiskovala tudi slikarsko specialko. Leta 2007 je pridobila pedagoško-andragoško izobrazbo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Od leta 1995 ima status samozaposlene v kulturi. Deluje kot vizualna umetnica na področju slikarstva, risbe, grafike, prostorskih postavitev in land arta. Sodeluje pri restavratorskih projektih in vodi medgeneracijske delavnice in ustvarjalnice za otroke. Je prejemnica glavne nagrade Majskega salona 2023, nagrade Ivane Kobilca 2021 za tekočo produkcijo in priznanja Majskega salona 2011. Njena dela so tako v zbirkah pomembnejših galerij v Sloveniji, eno je razstavljeno v Indiji, kot tudi v zasebnih zbirkah v Sloveniji in tujini. Od leta 1993 se kontinuirano predstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in v tujini. Zanjo so značilne slike in risbe na okroglih formatih in velike risbe z ogljem, nanešene neposredno na zidove galerij, ter prostorske postavitve, sestavljene iz materialov, najdenih v naravi, pa tudi eksperimentalni projekti na prostem.
Projekti v letu 2024: razstava Retrovizije z Anjo Jerčič Jakob, odprti atelje, Švicarija, Ljubljana, SI; performans na bregu reke Ganges, Varanasi, IN; prostorska postavitev v javnem prostoru, Forchheim, DE; razstava Shramba, kašča Domačije Pr´ Lenart, Belo, SI;  umetniška rezidenca MZK, Dunaj, AT.
Živi in ustvarja v Škofji Loki, občasno dela v priložnostnem ateljeju Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki.

Alja Piry (*1982, Ljubljana) je slovenska umetnica, ki živi in dela na Dunaju.
Njena umetniška praksa poteka na presečišču vizualne umetnosti in literature. Samostojno in v sodelovanjih razvija knjige umetnikov, fotografske serije, videoeseje in grafična dela, za katera sta značilna konceptualni pristop in izrazita liričnost. Pri razvoju njenih del imajo participativni in družbeno angažirani projekti pomembno vlogo.
Diploma iz zgodovine umetnosti na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (2007) in iz slikarstva na Universität für angewandte Kunst Wien (2010). Samostojne in skupinske razstave (izbor): Galerija P74, Ljubljana (2019), Galerija DLUL, Ljubljana (2017), Media Nox, Maribor (2015), MAXXX Project space, Sierre (2015), Forum Stadtpark, Gradec (2014), Kunstforum Montafon (2014), MGLC, Ljubljana (2014) in MUSA Startgalerie, Dunaj (2012). Prejela je štipendije za delo na rezidencah v Parizu, na Belem, v Budimpešti, Sierru in Berlinu. Zbirke: Sammlung Fotografie & Medienkunst Museum der Moderne Salzburg, Arthotek des Bundes Belvedere 21, MUSA Sammlung der Stadt Wien, Hubert Kretschmer Künsterbücherarhiv, Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.






MMC KIBLA/KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor
Odpiralni čas: od ponedeljka do petka od 10. do 18. ure, v soboto od 10. do 14. ure

<- Nazaj na: Novica

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org