English

































Novica


15. mednarodni festival vizualnih umetnosti – Arterija: divino
21.09.2024 16:00
15. mednarodni festival vizualnih umetnosti – Arterija: divino
21.–28. 9. 2024
Muzej – Museo Lapidarium in Galerija Rigo, Novigrad-Cittanova, Hrvaška

Med 21. in 28. septembrom 2024 bo na 15. mednarodnem festivalu vizualnih umetnosti ARTERIJA v Novigradu sodelovala tudi KID KIBLA s predavanjem Petra Tomaža Dobrile »Nadvojvoda Janez, oče Meranovega« in z animiranima portretoma nadvojvode Janeza in Anne Plochl, ki sta del razstave Nadvojvoda Janez, oče Meranovega.

Letošnji festival Arterija se imenuje divino, besedna igra na angleško besedo divine (božansko) in hrvaško besedo za vino. Lahko se sklicujemo tudi na Dantejevo Božansko komedijo ali ameriško kultno figuro drag scene Divine, a ostajamo v okvirih lokalnega okolja in vina, kot sadu vinske trte in ene najstarejših kmetijskih kultur.

Istra je znana vinska regija, gojenje vinske trte pa sega v pradavnino in je sestavni del vsakdanjega življenja. Vino (trta, grozd) je skozi stoletja nosilo različne vizualne simbole, od rodovitnosti, družbenega statusa do blaginje, prehrane in božanstva. Vzemimo za primer kamniti odlomek iz muzejske zbirke Lapidarij, datiran v 4.–5. stoletje. Na sprednji strani je upodobljena vinska trta z grozdi, ki v krščanski ikonografiji simbolizirajo vlogo vina v Evangeliju (Janez 15:1-6). Omenimo še prepoznavno vinogradniško pokrajino Istre, ki je nastala z mukotrpnim človeškim delom, občutkom za prostor in njegovim oblikovanjem v sozvočju z naravo, ki ga obdaja.

O vinski trti, grozdju, vinu je veliko pomenov in zgodb pa tudi zapisov v knjigah o njihovi zgodovini in sedanjosti. To je ena od teh zgodb. Prinaša večplastno tematiko, ki hkrati na eni strani konceptualizira etična in estetska razmerja do »vinske kulture«, na drugi strani pa zastavlja nekaj vprašanj: Kako ta kulturni kapital deliti s sodobnimi umetniki in njihovimi raznolikimi praksami? Kakšen je naš odnos do aktualnih družbenih, podnebnih, okoljskih in družbenih problemov? Ali je mogoče z umetniškimi projekti ohraniti naravne habitate? Ali pa preprosto raziščimo oblikovalske rešitve, ki slavijo lepoto in dediščino vinske kulture.

Vabimo vse, ki ljubite in cenite divino, vizualno umetnost, glasbo in druge ustvarjalne izraze, da se nam pridružite.

Sodelujejo: Barena Bianca, Tomislav Brajnović, Đanino Božić, Selin Davasse, Rui Miguel Leitão Ferreira, Sara Graorac, Hanakam & Schuller, Nuša Hauser, KID KIBLA, William Mackrell, Davor Sanvincenti, Agnese Sanvito in Dragana Sapanjoš

Kustosinji Jerica Ziherl in Sabina Oroshi

http://www.muzej-lapidarium.hr/15-medunarodni-festival-vizualnih-umjetnosti-arterija/

PROGRAM

sobota, 21. 9. 2024, otvoritev festivala
Galerija Rigo, ob 16. uri

 • Sara Graorac
Rada: srečna, radostna tinktura: viale z zeliščnim zdravilom, mešanica domačih divjih rastlin, ki 'podpirajo' živčni sistem, ki jih umetnik ponuja obiskovalcem. V sodelovanju z Lizabeto Kocijančić in OPG MIRAI Aromatica
Diaspora (vedno) najde izhod: oblazinjena stena s fotografijami različnih zeliščnih žganj. Kot ljudsko zdravilo in tradicionalna pijača marsikje na Balkanu, zeliščarstvo govori o starem verovanju, da pomirja tisto, kar raste na vašem dvorišču.
Sara Graorac bo v galeriji prisotna do 23. septembra od 18. do 20. ure.

Muzej Lapidarij, atrij, ob 20. uri
 • Barena Bianca
Ribolov brez rib
: instalacija, gastronomska predstava (v italijanščini in angleščini). Na veliki mizi je hrana, ki jo občinstvo počasi poje. Beneški umetniški duo ju spodbudi k razmišljanju o ekoloških, socialnih, političnih in ekonomskih posledicah njune izbire hrane. Občinstvo sodeluje v nenavadni obliki ribolova, ki ozavešča o hrani, ki jo uživamo.

nedelja, 22. 9. 2024, od 10. do 13. ure
 • Barena Bianca vabi vse zainteresirane na piknik ob reki Mirni (peš, s kolesom, z avtom).
 • Kraj odhoda: Avtobusna postaja Novigrad ob 10. uri
Il Trabaccolo
Ime je navdihnila velika čvrsta beneška ladja, ki je bila uporabljena za prečkanje Jadrana in plovbo po odprtem morju, najprej za ribolov in nato za trgovino. Gre torej za popotovanje kolektiva Barena Bianca od Benetk do Novigrada. S sabo prinašajo zgodbe, okuse in vonjave iz beneške lagune, iščejo podobnosti na drugi strani Jadrana. S sprehodom ob izlivu reke Mirne in piknikom, kjer bomo skupaj poskusili dobrote in rastline obeh pokrajin, bomo ugotovili, da ti dve strani morja nista tako daleč narazen.

Muzej Lapidarij, atrij, ob 20. uri
 • večerni koktajl Bloody Barena

Po pikniku beneški duo vse povabi na koktajl, ki je nekoliko drugačen od klasičnega koktajla Bloody Mary. Navdihuje ga slana voda beneške lagune in je mešanica različnih zdravilnih zelišč in začimb. V koktajlu prevladuje domač sok pomodoro nasona s polotoka Cavallino in morski šparglji (lat. Salicornia).

JAVNA PREDAVANJA, NASTOPI, KONCERT:

ponedeljek, 23. 9. 2024, ob 19. uri
Muzejski park

 • Peter Tomaž Dobrila: »Nadvojvoda Janez, oče Meranovega«
Predstavitev hibridne muzejske razstave Nevidni Maribor o nadvojvodi Janezu (Johann, Erzeherzog von Österreich) iz habsburške dinastije, ki je bil »zvest vsemu staremu, a tudi odprt novemu«. Razstava je nastala v sodelovanju s Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru. Nevidni Maribor je pilotni projekt Mreže RUK v izvedbi KIBLA2LAB. Naložbo sta sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

torek, 24. 9. 2024, ob 19. uri
Muzejski park

 • Markus Hanakam & Roswitha Schuller: "O jami"
Digitalni trompe-l'œil z govorečo vodo. Citirane so vrstice iz Ovidijevega epa Fasti, s poudarkom na prizoru Egerije, vodne nimfe, ki služi kot ženska svetovalka in se na koncu spremeni v izvir. Videodelo kot igriv komentar na pogosto anonimno estetiko YouTuba. Projekt podpirata Land Kärnten Kultur in Avstrijski kulturni forum Zagreb.

sreda, 25. 9. 2024, ob 19. uri
Mestna loža (Belvedere)

 • Selin Davasse: "Trajne rešitve (za začasne težave)"
Satirična igra o izmišljenih samomorilnih pismih ljudi iz sveta umetnosti. Po odprtju skupinske razstave v evropskem mestu štirje ljudje doživijo občutek praznine in misli o samomoru. Vsaka od oseb ustreza eni od tipologij samomora Émila Durkheima: umetnik otvoritvenega performansa [egoističen], umetnik, ki sodeluje na razstavi [fatalističen], kurator razstave [altruističen] in obiskovalec razstave [anomičen]. Omenjeni vzamejo pero in papir in se vrnejo na razstavišče, da napišejo svoje zadnje slovo. Kdo preživi? Kdo umre? In kdo nam pripoveduje to zgodbo?

četrtek, 26. 9. 2024, ob 19. uri
Muzejski park
 • Sabina Oroshi: "Prehranske povezave"

Hrana, čutni, bazični in vsakdanji družbeni medij, se lahko v umetniških in drugih praksah uporablja kot sredstvo za ozaveščanje okoljskih problemov, odnosov med ljudmi in nečloveškimi bitji. Omenjena bo tudi tema »Can food be art?«, ki raziskuje preplet gastronomije, estetike in okoljske odgovornosti. Podani so primeri kreativnih pristopov k dobri praksi trajnostne globalne družbe, ki temelji na spoštovanju narave in univerzalnih človekovih pravicah.

petek, 27. 9. 2024, ob 19. uri
Muzejski park
 • Koncert, temni jazz

Nhau: Vetva (Od monologa k dialogu)
Vetva je pomenila monolog, zaziranje vase, spuščanje glasu, razgaljanje. Pomenilo je in pomeni skrivnost, pomeni pa tudi večni navdih. Bila je, ostaja in diha kot temelj intime in nov začetek odnosa. "Dialogi" pomenijo izziv, ki ga spodbuja spodbuda in se zanaša na intuicijo. Sogovorniki nepripravljeni sprejmejo temo pogovora, se nanjo odzovejo s fizične distance, z odzivom na zvok in doživetje našega odnosa. V nekaterih primerih so ti odnosi tesni, v drugih komaj dotaknjeni, v tretjih občutljivi, včasih celo konfliktni. Namen je poudariti komunikacijo z zvokom, se približati drug drugemu. Ena na ena. Dialog 01 – Večerja odpira cikel in je del koncertnega programa.

sobota, 28. 9. 2024, ob 19. uri
Muzejski park
 • Dragana Sapanjoš "Oblikovanje etiket za klet Ghira" & Damir Mihelić in predstavitev Ghira

Sodelovanje dveh Novigradčanov: vinarja in sodobne umetnice. Za vsako od Damirjevih vin – Šćuča, Kalamita, Manera, Tortura in Tempešta – je Dragana izdelala posebno etiketo, ki na zelo preprost način razkriva zgodbo za vsakim od teh vin.

*Divino razstava umetnikov iz rezidence Divino
Muzej – Museo Lapidarium, ob 20. uri
Na ogled so nova dela Tomislava Brajnovića, Đanina Božića, Ruie Miguel Leitão Ferreira, Markusa Hanakama in Roswithe Schuller, Williama Mackrella, Davorja Sanvincentija, Dragane Sapanjoš in Agnese Sanvito.


Festival Arterija omogočajo sredstva Mesta Novigrad-Cittanova, Ministrstvo za kulturo in medije Republike Hrvaške, Istrska županija – Upravni oddelek za kulturo in dediščino, Avstrijski kulturni forum Zagreb in Turistična skupnost Mesta Novigrad-Cittanova.

<- Nazaj na: Novica

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org