English

































Novica


Ciklus (DA)(NE)S: Todd Harrop
10.08.2012 20:00
V letošnji izdaji festivala (DA)(NE)S so v ospredju predvsem umetniška raziskovanja sodobnih glasbenikov, ki so izrazito nekonvencionalni, kljub temu da so nekateri med njimi akademsko izobraženi – letos je vsebinski poudarek na mikrotonalni glasbi in alternativnem uglaševanju glasbe ter manj običajni elektronski umetniški nastopi.
Mikrotonalna glasba poudarja aspekt glasbe, ki se v slovenskem prostoru redko izpostavlja, saj je v naših krajih razumljivejši vidik ritma. Osredotoča se na specifično prikazovanje glasbe, ki se ustvarja “med posameznimi klavirskim tipkami”, torej mikrotonalne glasbe in glasbe z alternativnim uglaševanjem. To pomeni včasih dobesedno nove kreacije instrumentov, ki bolje udejanjajo ta glasbeni princip. Selektor programa ciklusa mikrotonalne glasbe, nastopov različnih izvajalcev, ki potekajo med letom, je Cameron Bobro.

10. 8. 2012
Ciklus (DA)(NE)S Todd Harrop

Zvočni umetnik Todd Harrop deluje na področju glasbe in gledališča. Njegove skladbe so bile predvajane v Kanadi, ZDA, Novi Zelandiji, Italiji in Nemčiji. V zadnjem času raziskuje vrsto alternativnih uglaševanj, predvsem Bohlen–Pierceovo lestvico. Kot tolkalec je redno nastopal na festivalih sodobne ali klasične glasbe po Kanadi in Nemčiji. Odkar se je leta 2008 preselil v Montreal, so ga popolnoma prevzele angleške, francoske in jidiš gledališke scenografije. Navdušen nad novim izzivom in potencialom interdisciplinarne umetnosti je Harrop pričel sodelovati s številnimi umetniki v kombinaciji glasbe in gledališča, plesa ali radia. Je tudi producent popularnega glasbenega dokumentarca kanadske televizijske družbe Canadian Broadcasting Corporation, ki govori o zvočni pokrajini sodobnega kmetovanja. Ustvarjal je glasbo za številne koreografe – za ples na odru, film ali celo kot del opere na prostem, kjer uporabi zapuščen avtomobil, najden v gozdu.
Ob podpori Sveta za umetnost in literaturo iz Quebeca (Conseil des arts et des lettres du Québec) je preživel kot rezidenčni umetnik v uveljavljenem umetniškem centru Banff Centre for the Arts v Kanadi, v Montrealu pa nadaljuje z raziskovanjem na univerzi Concordia na področju glasbeno-gledališko odzivne medijske tehnologije.

<- Nazaj na: Novica

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org