English

































Tematski pogovor: Ekologija in tehnologija – črni scenarij?


Tematski pogovor: Ekologija in tehnologija – črni scenarij?
četrtek, 7. 12. 2023, ob 17. uri
MMC KIBLA

V četrtek, 7. 12. 2023 ob 17. uri, vas vabimo v MMC KIBLA na tematski pogovor, ki bo ponudil pogled na napetost med tehnologijo in ekologijo skozi oči ekologov, umetnikov oziroma političnih ekonomistov iz širše regije. Izčrpavanje naravnih virov in sežiganje fosilnih goriv, na katerih temelji razvoj industrijskega kapitalizma v zadnjih treh stoletjih, je privedlo do krhanja ravnovesja zemeljskih ekosistemov v večjem obsegu in hitreje kot kdaj koli prej v zgodovini. Osišče tega destabiliziranega metabolizma kapitalističnih družb znotraj naravnega sveta pa so tehnologije, ki obenem predstavljajo pot do globljega znanstvenega razumevanja vsesplošne ekološke krize in lahko omogočijo razvoj novih oblik medsebojne povezanosti z nečloveško naravo. Sodelujoči v razpravi bodo podelili izkušnje iz svojih praks ter spregovorili o tem, kako se z zastarelimi metodami rudarjenja še danes onesnažuje ekosisteme v Bosni in Hercegovini, da se je o zelenem prehodu govorilo že v času socialistične Jugoslavije, medtem ko trenutno tovrsten diskurz poganja ekstraktivizem in uničenje na področju Srbije, in o tem, kako lahko s hekanjem tehnoloških sistemov spodbudimo razvoj empatičnih pristopov k morskim in rečnim ekosistemom.

Sodelujoči:
Safet Kubat (BA) – doktorski študent politične ekonomije. Ustanovitelj in vodja okoljskega gibanja Rivers of BiH – Be the Change (Reke BiH – Bodi sprememba), ki ima več kot 61 tisoč članov. Safet deluje na presečišču digitalnega in ekološkega aktivizma ter znanstvenega raziskovanja.

Aleksandar Matković (RS) – politični aktivist in raziskovalec. Trenutno je zaposlen na oddelku za ekonomsko zgodovino na Inštitutu ekonomskih ved v Beogradu. Redno objavlja na svojem blogu Research and Alternatives ter vodi manjšo nevladno organizacijo Družbena akcija (Društvena akcija). Je član srbske opozicijske stranke Zelena leva fronta.

Robertina Šebjanič (SI) — umetnica in raziskovalka, prejemnica številnih nagrad. Skozi preplet bioloških, geopolitičnih in kulturnih perspektiv raziskuje zapleteno delovanje morskih okolij in za opisovanje človekovega vpliva na morsko življenje uporablja izraza »akvatocen« in »akvaformiranje«. https:umetnica//robertina.net/

Moderator:
Tomislav Medak (HR) – raziskovalec, ki je opravil doktorat s področja tehnopolitike in planetarne okoljske krize. Je član teoretske in uredniške ekipe Multimedijskega instituta/MAMA in eden od pobudnikov projekta Pirate Care.

Foto: Janez Klenovšek










Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje
  - Mladinski program

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org