English

































Marko Košnik: Ditopia KIBLA (remix) 2024



Marko Košnik: Ditopia KIBLA (remix) 2024
26. 7.–24. 8. 2024
MMC KIBLA/KiBela

Vljudno vabljeni na premiero fotoanimacije z izvirno glasbo v “spatial audio“ postavitvi  Ditopia KIBLA (remix) 2024 Marka Košnika, ki bo v petek, 26. julija 2024, ob 19. uri v prostoru za umetnost KiBela.

VABILO (PDF)
GALERIJSKI LIST (PDF)

Polimedijski umetnik Marko Košnik je med letoma 2007–2011 realiziral obsežen opus projektov na številnih prireditvenih lokacijah, kjer je vizualne materiale najprej zajel s fotografiranjem med topografsko povezano hojo po tamkajšnjih javnih prostorih in prireditvah. Dela je predstavil v prostorih taistih prirediteljev kot interaktivne instalacije in/ali improvizacije za videoinštrument in glasbene sodelavce in sodelavke.

Na ta način je ustvaril Ditopio Zaslon, interaktivno okolje za udeležbo publike po videu sledilnega vmesnika, predstavljeno v MMC KIBLA leta 2009, in pa Ditopio Premestitev, ki sta jo izvedla z Ireno Tomažin v obliki videokoncerta v KiBaru leta 2011.

Ditopia KIBLA (remix) je izgotovljena fotoanimacija iz preko 1.700 fotografij, ki jo je avtor zasnoval na materialih izpred petnajstih let, nadgrajenih z novejšimi posnetki s prireditev v KiBeli in artKITu.

Leta 2009 smo se ob Ditopii Zaslon spraševali: »Prepogibanje podob? Ustavljene gibljive slike? Topografski film? Expanded cinema? Extended video? Mož s kamero? Sprehajanje prostora? Portretiranje naročnika ‘in situ’? Samonanašajoči se sistem? Projeciranje tukajšnjosti v tuzdajšnjost?«

Ditopia v splošni rabi služi kot okrajšava za distopijo, nasprotju utopiji, v tem primeru tudi kot razločitev digitalnega in analognega, navideznega in resničnega, v spletu podob in zvoka ter prostor-časa.

Biografija

Marko Košnik deluje kot polimedijski umetnik od zgodnjih osemdesetih let prejšnjega stoletja. Sklada elektroakustično glasbo, razvija sinestetične inštrumente za neposredno rokovanje z zvokom in digitalnim videom, režira in producira performanse, in sicer od solističnih do skupinskih, gradi poetske platforme in instalacije, ki jih razširja s socialnimi in tehnološkimi ovoji, vse do interaktivnih okolij, ki jih najraje programira lastnoročno.

Vse od ustanovitve Inštituta Egon March (IEM, 1986) vabi sodelavce k posamičnim projektom v skladu z ustanovnimi načeli skupinskega delovanja:
- s projektnimi sodelavci vzpostavlja sodelovanje na osnovi avtorskih pozicij, iz katerih vsakdo izhaja;
- producira le projekte za IEM, ki jih pod določenimi pogoji lahko združuje s samostojnimi produkcijami povabljenih sodelavcev;
- dokumentacijo o izvedenih produkcijah zastopa v imenu IEM, pri čemer objave arhivskih materialov temeljijo na načelih Creative Commons;
- če pogoji za organizacijsko in tehnološko napredne produkcije na strani izvedbenih organizatorjev še ne obstajajo, s sodelavci gradi platforme, ki s pretokom opreme in znanj omogočajo karseda celostno izvedbo.

Na ta način je IEM (do vključno leta 2023) realiziral 72 produkcij, od tega 28 mednarodnih, z več kot tridesetimi mednarodnimi sodelavci v šestnajstih državah evropskega kontinenta in v Mehiki, na Japonskem in v Indoneziji.


< Marko Košnik: videografija, 2024: video preliv med soslednjima fotografijama, zajetima na koncertnem večeru (DA)(NE)S, 2009


MMC KIBLA/KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor
Odpiralni čas: od ponedeljka do petka od 10. do 18. ure, v soboto od 10. do 14. ure

Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org