English

































Meta Grgurevič: Zrno zlata/Grain of Gold


Meta Grgurevič: Zrno zlata/Grain of Gold
20. 10.–18. 11. 2023
MMC KIBLA/KiBela

Vljudno vabljeni na odprtje samostojne razstave Zrno zlata Mete Grgurevič, ki bo v petek, 20. oktobra 2023, ob 19. uri v prostoru za umetnost KiBela.

VABILO (PDF)
GALERIJSKI LIST (PDF)

Meto Grgurevič smo doslej v Kibli predstavili dvakrat: leta 2010 v KiBeli v duetu z Markom Požlepom na razstavi Kraljice in kriminalci in leta 2013 v Portalu na obsežni in izjemni skupinski mednarodni razstavi Materialnost. Čeprav tokrat prvikrat razstavlja samostojno, se zdi, kot da z naslovom Zrno zlata konsistentno nadaljuje pot »kraljice« in »materiala«. Le kaj bi bilo v tretje, v našem, Kiblinem kontekstu primerneje od »zlata« … Ob tem je zanjo značilno sodelovanje z drugimi umetnicami in umetniki ter raziskovalci in raziskovalkami; v tem projektu je med drugim sodelovala z Inštitutom Jožefa Stefana.

Njene sofisticirane in hudomušne »naprave« se v preprostosti form in kompleksnosti struktur razgaljajo kot vrhunsko oblikovani in precizno narejeni objekti, ki z neposredno, a večpomensko sporočilnostjo črpajo iz izkustvenega, empiričnega in izhajajo iz znanstvenega, raziskovalnega, iskalnega, intelektualnega in fizičnega. Zrno zlata, seveda kot prispodoba imetja, posedovanja in človekovih želja, ki so v domeni vsakogar, slehernika in slehernice ter bogastva, ki si ga deli onih 1 % homo sapiensov na Zemlji, je demitizacija potrošništva z ironičnim odklonom v splošnem, popularnem in populističnem, ljudskem sistemu, z nagovarjanjem mase.

Svojevrsten preplet fikcije in realnosti se v različnih, a ne številnih, ampak skrbno izbranih in oblikovanih naravnih materialih prikazuje skozi razne medije in materiale. Meta Grgurevič vizualizacije zamišljenih tridimenzionalnih svetov strne v različne antagonistične umetniške dinamike in jih spaja v enotne, koherentne in posvečene prostore našega bistva in bivanja. Četudi ne misli tako zelo resno. V njenih delih tli romantičen pridih, vizualizirani mehanizmi so seštevanja in odštevanja, a hkrati pričakovanja, čas je elementaren in abstrakten, prostor je aktualen. Historične vzporednice in primerjave niso smiselne, saj nimajo drugih oprijemov od materialno-metierskih in konceptualno-kontekstualnih. Stanje stvari.


Biografija

Meta Grgurevič
(1979) živi in dela v Ljubljani. Leta 2007 je končala podiplomski študij slikarstva na Likovni akademiji v Benetkah. V svoji praksi raziskuje odnose med znanostjo, metafiziko in učinki čarovnije ter razvija kinetične objekte in večrazsežne scene kot popolnoma delujoče mehanizme, ki učinkujejo kot metafore za utopične sisteme izmenjave. Umetnica je svoja dela razstavljala na številnih skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini. Med drugim se je predstavila s samostojno razstavo Praskanje za zlatom (Cukrarna, Ljubljana, 2022), veliko pregledno razstavo Nemogoči mehanizmi (UGM, Maribor, in Künstlerhaus, Gradec, 2020) in prejela glavno nagrado občinstva na 31. Grafičnem bienalu Ljubljana za projekt Timekeepers (Ljubljana, 2015).

Več: https://www.meta-kinetics.com/

< Meta Grgurevič: Delo, medenina, kovina, aluminij, biorazgradljiva organska smola, les, papir, svinčnik; 150 x 22 x 31 cm; Foto: Blaž Gutman

Produkcija: Galerija Cukrarna v sodelovanju z Inštitutom Jožef Stefan, 2022; KID KIBLA, 2023

MMC KIBLA/KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor
Odpiralni čas: od ponedeljka do petka, od 10. do 18. ure, v soboto od 10. do 14. ure

Medijske objave

Zlato kot luksuzna dobrina in tehnološki odpadek, Večer, kr, 24. 10. 2023
Zrno zlata - projekt Mete Grgurevič Marčič v KiBeli, Televizija Maribor, Televizija maribor, 24. 10. 2023
V KiBeli na ogled razstava Zrno zlata Mete Grgurevič, MMC portal, N. K., 22. 10. 2023
Razstava “Zrno zlata” Mete Grgurevič na ogled v KiBeli, ProBauHaus, Aljoša Selan, 22. 10. 2023
V KiBeli Zrno zlata Mete Grgurevič, STA, 20. 10. 2023
Meta Grgurevič: Zrno zlata/Grain of gold, Štajer`c, štr, 19. 10. 2023

Foto: Janez Klenovšek






















Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela
  - arhiv
  - tehnični podatki
  - sodelovanja

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org