English

































Predstavitev Chejevih dnevnikov in pogovor s prevajalcem Jadranom Sterletom

MMC Kibla, četrtek, 16. aprila 2009, ob 19. uri - predstavitev dveh Che Guevarinih dnevnikov, ki sta nastala v različnih obdobjih njegovega življenja. Oba dnevnika sta izšla pri založbi Sanje leta 2008.

Vsi poznamo Ernesta Che Guevaro kot revolucionarja, ne vemo pa, da je bil tudi izvrsten pisec dnevnikov, ki je vsa svoja doživetja in opažanja zapisoval. Tako se je ohranil tudi zanimiv zapis o potovanju triindvajsetletnega Ernesta in  njegovega prijatelja Alberta Granade po Latinski Ameriki – Motoristov dnevnik. Ernesto "Che" Guevara se je že kot dijak in študent udejstvoval v boju proti Peronu. Čedalje bolj se je seznanjal s knjigami o socialističnih idejah, spoznal je Marxa in Lenina, bral je perujskega publicista Mariateguija, verjetno najpomembnejšega avtohtonega latinskoameriškega marksista v času med dvema vojnama. Ernesto je sodil, da boja proti peronizmu ne bi smeli omejiti na Argentino, ampak da je treba v obsegu cele Latinske Amerike začeti bojni pohod proti bedi, zaostalosti, odvisnosti in diktaturam. Zato je želel, da bi z Albertom Granadosom prepotoval čim več latinskoameriških držav in se seznanila z razmerami. Tako sta spoznala sta tisto drugo, temnejšo plat Južne Amerike, težko življenje latinskoameriških staroselcev, revščino, gobavost, neurejene socialne razmere. Na tej poti se je prebudila Ernestova revolucionarna narava, ki je težila k pravičnosti in spoštovanju  vseh in vsakogar.

Bolivijski dnevnik
je opis zadnjega obdobja življenja legendarnega južnoameriškega revolucionarja Che Guevare v bolivijskih pragozdovih, kamor se je umaknil s skupino ljudi, ki jih je uril za gverilski boj, pred ameriško obveščevalno službo. Bolivija naj bi nudila največ možnosti za akcije, ker je bila levica v tej deželi razbita in neenotna in Che je mislil, da bi se lahko začel proces novega zbiranja najtrdnejših revolucionarnih sil okrog gverile, ki bi bila njihovo jedro in opora. Menil je, da je Bolivija tako razočarana, da je ne bo težko dvigniti na noge in k orožju. Poleg tega pa leži prav v srcu kontinenta in bi bila idealna pozicija za nadaljnje širjenje revolucionarnega ognja. Američani so 9. oktobra 1967 Che Guevaro izsledili in kasneje ubili v majhni, skriti in pozabljeni vasi Igueras.

Poseben gost večera je bil Jadran Sterle, prevajalec Bolivijskega dnevnika. Jadran Sterle je konec sedemdesetih dve leti živel na Kubi. V tem času sta ga posebej navdušili dve knjigi: roman Kraljestvo tega sveta, ki ga je napisal Alejo Carpentier in Chejev Bolivijski dnevnik, ki ga je takoj začel prevajati. Sterleta je pri Che Guevari navdušil "etični moment, ki je bil vseskozi prisoten v njegovem delovanju in pisanju; neomajna želja, da se odpravi krivica, ki jo bogati izvajajo nad revnimi". Pogovor s prevajalcem je vodila Simona Kopinšek.

Fotografije










Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR
  - arhiv

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org