English

































Maja Šubic: Zbogom in hvala za vse ribe



Maja Šubic: Zbogom in hvala za vse ribe*
18. 10.–16. 11. 2024
artKIT

Vljudno vabljeni na odprtje samostojne razstave Maje Šubic Zbogom in hvala za vse ribe, ki bo v petek, 18. oktobra 2024, ob 19. uri v razstavišču artKIT.

VABILO (PDF)
GALERIJSKI LIST (PDF)

Tokrat predstavljamo umetnico, ki je ena redkih slikark ne samo pri nas, ampak tudi v Evropi, ki se ukvarjajo s tradicionalno fresko, historično zvrstjo stenskega slikarstva, ki je bila še posebej značilna v umetnosti Škofje Loke z okolico v srednjem veku. Maja Šubic to staro tehniko izmojstri s samosvojim avtorskim načinom in jo z izjemnim likovnim občutkom postavi v sodobne okoliščine. Njene poslikave zaljšajo številne objekte kulturne dediščine. Tokrat jih v galerijo prinaša ustvarjene na kamnini lehnjak, ki je bila odpadni material pri prenavljanju Kongresnega centra Brdo pri Kranju.

Dela Maje Šubic se naslanjajo na srednjeveško umetnost, predvsem Bestiarije, ki jih proučuje pri študiju za doktorsko disertacijo. Podobe, vzete iz konteksta, dobijo nov pomen in zaživijo samostojno zgodbo, ko te prenosne freske sestavi v enovito prostorsko postavitev, ki nas navda tudi z občutkom sakralnega in nas sočasno postavi v preteklost. Prebudi nam praspomine, po katerih se pomikamo odprtih oči, dokler se ne zavemo, da smo tukaj in zdaj. Takrat nas prešine, da je Maja Šubic intergalaktična mojstrica potovanja skozi prostor-čas v dimenzijah naših podzavesti po vesoljih zavedanja umetnosti.

Biografija

Rojena je bila 28. avgusta 1965 v Kranju. Študirala je slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1990 diplomirala pri prof. Emeriku Bernardu. Po končani akademiji se je začela intenzivneje ukvarjati s freskoslikarstvom. Te tehnike ne uporablja le za slikanje na zidove arhitekturnih objektov, ampak svež omet nanaša tudi na različne prenosne nosilce – kamnino lehnjak ali keramiko. Njena velika strast je narava ter prebiranje naravoslovne in potopisne literature. Dolgo je bila glavna tema njenega ustvarjanja družina Darwin, predvsem dnevnik Charlesa Darwina Potovanje na ladji Beagle, ki ga skozi številne projekte upodablja v različnih slikarskih tehnikah (freska, akril, akvarel in prek akvarelne ilustracije tudi animirani film). V njegovem rojstnem mestu Shrewsbury je šola, ki jo je Darwin obiskoval, dvestoto obletnico njegovega rojstva proslavila prav z njeno fresko.
V zadnjem času Maja Šubic proučuje antično in srednjeveško naravoslovje, ki ga interpretira v tehniki fresko na kamnini lehnjak.
Ukvarja se tudi s  knjižno ilustracijo. Ilustrirala je več samostojnih knjižnih izdaj, redno objavlja v slovenskih otroških in mladinskih revijah, kot scenaristka in ilustratorka pa sodeluje tudi pri animiranem filmu.
Samostojno je razstavljala v Sloveniji in drugih evropskih državah, njena dela pa hranijo številne zasebne in državne zbirke.
Kot samostojna ustvarjalka živi in dela v Škofji Loki in Poljanah.


* Naslov je sposojen iz prevoda četrtega dela Štoparskega vodnika po Galaksiji Douglasa Adamsa: Zbogom in hvala za vse ribe prevajalca Alojza Kodreta (Založba Pivec, 2015).

< Maja Šubic: Bonding, 2024, freska na lehnjaku, 27 x 43 x 11 cm; foto: Maja Šubic


artKIT, Glavni trg 14, Maribor
Odpiralni čas: od torka do petka od 15. do 19. ure, v soboto od 10. do 13. ure

Foto: Janez Klenovšek























Foto: Janin Vezonik





























Dejavnosti


KIBLA PORTAL

KiBela

artKIT
  - Dogodki 2024
  - Dogodki 2023
  - Dogodki 2022
  - Dogodki 2021
  - Dogodki 2020
  - Dogodki 2019
  - Dogodki 2018
  - Dogodki 2017
  - Dogodki 2015/2016

KIBLA2LAB

Neformalno izobraževanje

Spremljevalni program

Sodelovanja in gostovanja

KIBAR

Za:misel

TOX

folio

Festivali


KIBLIX

MED

Festival ljubezni 2008-2012

Dnevi radovednosti 1997-2011

Ciklus (DA)(NE)S

Projekti, koprodukcije in mednarodna sodelovanja


Aktualni projekti

Koprodukcije

Zaključeni projekti

Naročilo obvestil





Poiščite nas na socialnih omrežjih:







Nagrada e-odličnost 2008
















































MULTIMEDIJSKI CENTER KIBLA / Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor, Slovenija, Evropa
telefon: 059 076 371 ali 059 076 372 / e-pošta: kibla@kibla.org